9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου - Καλές πρακτικές για ασφαλείς περιηγήσεις!

Η δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα του χρόνου είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ασφαλώς, αποτελεί αφορμή για προβληματισμό όλων των χρηστών, μικρών και μεγάλων εφόσον το διαδίκτυο και ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνουν την διείσδυση τους ραγδαία τα τελευταία χρόνια...Θα προτείνουμε λοιπόν κάποιες πρακτικές που θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες του να αποτελέσουμε θύματα κακόβουλων χρηστών ή προγραμμάτων αλλά και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα προσωπικά μας δεδομένα:

 

 

Α) Θωρακίζουμε τον υπολογιστή μας ή το smartphone μας με αντιβιοτικό πρόγραμμα: Πλέον στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα αντιβιοτικών προγραμμάτων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα για προσωπική χρήση...Θα προτείνουμε κάποια:

Αντιβιοτικά για windows: 

 

Αντιβιοτικά για Smartphone που ''τρέχουν'' λειτουργικό σύστημα Android:

Β) Ενισχύουμε το πρόγραμμα περιήγησης μας (browser) με πρόσθετα ασφαλείας: Το αντιβιοτικό πρόγραμμα δυστυχώς δεν είναι αρκετό για να μας προστατέψει από όλες της ψηφιακές απειλές. Χρειάζεται να εγκαταστήσουμε δωρεάν πρόσθετα προγράμματα ασφαλείας στο πρόγραμμα περιήγησης μας (π.χ. Mozilla Firefox, Google Chrome) ώστε να μπλοκάρουμε διαφημίσεις, κακόβουλους συνδέσμους κλπ. Ας αναφέρουμε τα πιο βασικά:

  • Wot: Έχει την δυνατότητα να ομαδοποιεί τους ιστότοπους μέσα από μια τεράστια βάση με αξιολογήσεις χρηστών από όλο τον κόσμο...Αν κατευθυνθούμε σε ένα κακόβουλο site μας προειδοποιεί και δεν μας ''αφήνει'' να μπούμε.

  • Adblock Plus: Μπορεί να φιλτράρει το περιεχόμενο που βλέπουμε σε ιστότοπους απομονώνοντας κακόβουλες διαφημίσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν σε ιούς ή adware.

 

  •  Ghostery: Όταν επισκεπτόμαστε ένα ιστότοπο, παρέχουμε την δυνατότητα σε κάποιους παρόχους και εταιρίες να αποθηκεύουν τις συνήθειες μας και να μας παρουσιάζουν στην συνέχεια στοχευμένες διαφημίσεις σε άλλους ιστότοπους...Το ghostery αποκλείει παρόχους και εταιρίες να παρακολουθούν και να ανταλλάσουν μεταξύ τους πληροφορίες που αφορούν τις ηλεκτρονικές μας συνήθειες...Να δώσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό...

Ας υποθέσουμε πως ένας χρήστης έκανε μια αναζήτηση σε γνωστή μηχανή αναζήτησης θέλοντας να βρει και να παραγγείλει αθλητικά παπούτσια...Η αναζήτηση τελείωσε μετά από κάποιες ώρες και η παραγγελία ολοκληρώθηκε...Στην συνέχεια αν ο χρήστης μπεί στο λογαριασμό του στο Facebook του εμφανίζονται διαφημίσεις για αθλητικά είδη...Καθόλου τυχαίο!

Αν λοιπόν ολοκληρώσουμε όλα τα παραπάνω έχουμε φτιάξει ένα πολύ δυνατό τείχος προστασίας...Χρειάζεται όμως να προσέξουμε και τα εξής:

  • Δεν κλικάρουμε ποτέ σε συνδέσμους - ιδιαίτερα σε κοινωνικά δίκτυα - που είναι ύποπτοι ή μας εμφανίζουν σε ''κάτι'' που είναι απίθανο να έχει συμβεί: Οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας ξεγελάσουν, εκμεταλλευόμενοι την περιέργεια μας ή την αφέλεια μας...Πολλές φορές αυτοί οι σύνδεσμοι μπορούν να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνους ιούς (Trojan) που στην συνέχεια, υπόγεια θα μας προξενήσουν ζημιά...

 

  • Xρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης: Αποφεύγουμε τους εύκολους κωδικούς πρόσβασης και χρησιμοποιούμε παράλληλα, αριθμούς, γράμματα και σύμβολα. Και φυσικά επειδή είναι δύσκολο να τους θυμόμαστε, μπορούμε να τους γράφουμε σε ένα αρχείο κειμένου.

 

  • Προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα: Θα πρέπει να έχουμε ένα μέτρο κάθε φορά που στα κοινωνικά δίκτυα ανεβάζουμε φωτογραφίες...Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως στην συνέχεια ο καθένας μπορεί να τις κατεβάσει και να τις χρησιμοποιήσει με κακόβουλο τρόπο.

 

  • Εγκαθιστούμε τις ενημερώσεις ασφαλείας(windows updates) για το λειτουργικό μας σύστημα: Περιοδικά η Microsoft εκδίδει ενημερώσεις ασφαλείας για το λειτουργικό σύστημα windows οι οποίες θα πρέπει να εγκαθιστώνται για να διορθώνονται αδυναμίες ή κενά ασφαλείας του λειτουργικού μας συστήματος.

 

  • Δημιουργούμε αντίγραφα δεδομένων των χρήσιμων αρχείων μας: Υπάρχει πληθώρα δωρεάν προγραμμάτων για να πραγματοποιήσουμε ''backup''  των σημαντικών μας αρχείων σε εξωτερικά μέσα (εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, usb sticks, cd, dvd) για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε περίπτωση μόλυνσης ή προβλήματος στο λειτουργικό μας σύστημα.

  • Δεν ανοίγουμε email από άγνωστους αποστολείς: Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποτελεί έναν από τους πιο πρόσφορους τρόπους για την μετάδοση κακόβουλων αρχείων. Σβήνουμε κατευθείαν ηλεκτρονικά μηνύματα που προέρχονται από αγνώστους!

 Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε και με μια διαφορετική οπτική τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν...

Αν φροντίσουμε να πράξουμε τα παραπάνω θα απολαμβάνουμε πάντα ασφαλείς περιηγήσεις!