Εντυπωσιακό πέρασμα του κομήτη ''Ison'' από την γειτονιά μας!

Κομήτης με λάμψη... Αφροδίτης

Στην κατεύθυνση του Ηλιου θα στραφούν τις επόμενες ημέρες τα τηλεσκόπια των επιστημόνων αλλά και των ερασιτεχνών αστρονόμων για να παρατηρήσουν το εντυπωσιακό πέρασμα του κομήτη ISON.

Ο κομήτης του 1680 απαθανατίστηκε από τον ζωγράφο Lieve Verschuier, που τον παρατήρησε στο Ρότερνταμ. Στον πίνακα διακρίνονται αστρονόμοι της εποχής
Ο κομήτης του 1680 απαθανατίστηκε από τον ζωγράφο Lieve Verschuier, που τον παρατήρησε στο Ρότερνταμ. Στον πίνακα διακρίνονται αστρονόμοι της εποχής

Στις 28 Νοεμβρίου, ο κομήτης θα περάσει σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων -ασήμαντη για τα διαστημικά δεδομένα- από τον Ηλιο και είτε θα διαλυθεί είτε θα μεταμορφωθεί σε ένα λαμπερό ουράνιο σώμα το οποίο θα μπορέσουμε να δούμε λίγες εβδομάδες αργότερα από τη Γη με γυμνό μάτι.

Η προσμονή για το πέρασμα του ISON από τη διαστημική γειτονιά μας εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα δεν τον γνωρίζει σε βάθος, καθώς ανακαλύφθηκε από Ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους μόλις πριν από έναν χρόνο. Ο κομήτης, ο οποίος έχει ήδη περάσει από τον Αρη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην εσωτερική τροχιά της Αφροδίτης, αναμένεται να αναπτύξει θερμοκρασία 2700 βαθμών Κελσίου όταν πλησιάσει τον Ηλιο. Η θερμοκρασία αυτή, που λιώνει ακόμα και τον σίδηρο, μπορεί να οδηγήσει στη διάλυσή του. Αν καταφέρει πάντως να επιβιώσει, θα μπορεί να παρατηρηθεί από τη Γη με γυμνό μάτι από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Πιο κοντά στη Γη θα βρίσκεται τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και σε απόσταση περίπου 64 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ακόμα, όμως, και αν τελικά ο ISON διαλυθεί, θα δώσει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες που τον μελετούν συνεχώς τον τελευταίο χρόνο. Ο διευθυντής του Ψηφιακού Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύσης Σιμόπουλος επισημαίνει ότι ο χαρακτηρισμός «κομήτης του αιώνα» που του έχει αποδοθεί είναι πιθανότατα υπερβολικός, αφού τα τελευταία 50 χρόνια δύο άλλοι κομήτες που πέρασαν κοντά από τη Γη ήταν περισσότερο λαμπεροί. «Πρόκειται για ένα δυνητικά αρκετά λαμπερό κομήτη. Εχει υπολογιστεί ότι η διάμετρός του κυμαίνεται μεταξύ 400 και 1200 μέτρων.

Η μεγαλύτερη φωτεινότητα που αναμένεται να φτάσει ο ISON δεν αναμένεται να ξεπεράσει το μέγεθος του πλανήτη Αφροδίτη, ενώ ο λαμπρότερος κομήτης των τελευταίων 80 περίπου ετών ήταν ο Κομήτης Ικέγια-Σέκι το 1965, που είχε φαινόμενο μέγεθος πολύ λαμπρότερο από εκείνο της Αφροδίτης. Ο δεύτερος λαμπρότερος και πιο πρόσφατος κομήτης Μακνότ ήταν εύκολα ορατός με γυμνό μάτι από το νότιο ημισφαίριο της Γης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2007».

Κομήτης με λάμψη... Αφροδίτης

«Ο ISON, όπως και όλοι οι άλλοι κομήτες, αποτελούν απομεινάρια των υλικών από τα οποία δημιουργήθηκε ο Ηλιος και οι πλανήτες. Τα υλικά αυτά παραμένουν ασχημάτιστα έξω από τα όρια του ηλιακού συστήματος σαν ένα τεράστιο σύννεφο. «Στα όρια αυτά του ηλιακού μας συστήματος τα παγωμένα αέρια και η διαστημική σκόνη συμπιέστηκαν σχηματίζοντας δισεκατομμύρια διαστημικά 'βρώμικα παγόβουνα' με διάμετρο από 1 έως 150 χιλιόμετρα, που απετέλεσαν τους εμβρυακούς πυρήνες των κομητών» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Συγγένεια με τον Κιρς του 17ου αιώνα Για πολλούς επιστήμονες ο κομήτης ISON έχει σχέση με τον «Μεγάλο Κομήτη του 1680», ο οποίος ήταν ο πρώτος κομήτης που ανακαλύφθηκε με τηλεσκόπιο. Για τους ανθρώπους του 17ου αιώνα ο κομήτης ήταν ένα πρωτοφανές θέαμα. Ηταν τόσο λαμπερός που φαινόταν με γυμνό μάτι ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ απαθανατίστηκε και σε πίνακες ζωγραφικής της εποχής.Οι δύο κομήτες μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά που κάνουν τους επιστήμονες να υποθέτουν ότι προήλθαν από έναν μεγαλύτερο κομήτη, ο οποίος διασπάστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια. Λόγω της χρονικής απόστασης από τη διάλυσή του αλλά και άλλων διαστημικών φαινομένων, το ένα μέρος του παλαιότερου κομήτη πέρασε από τη Γη πριν από 333 χρόνια ενώ το άλλο είναι ο ISON, που περιμένουμε σε λίγες εβδομάδες. Οι ερευνητές σήμερα τους θεωρούν δύο εντελώς διαφορετικά ουράνια σώματα. Ο «Μεγάλος Κομήτης του 1680» ή Κομήτης του Κιρς, όπως είναι επισήμως το όνομά του, δεν αναμένεται να περάσει από τη γειτονιά μας στα επόμενα 9.000 χρόνια.

Μπορείτε να δείτε την πορεία του κομήτη σε τρισδιάστατο γράφημα εδώ

Πηγή