11 Δεκεμβρίου 2014 : Δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Η 11η Δεκεμβρίου αποτελεί γιορτή για τα παιδιά όλου του κόσμου! Το σχολείο μας πραγματοποίησε διάφορες δραστηριότητες:

  • Α' - Β' Τάξη: Οι μαθητές των Α' και Β' τάξεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του παιδιού ασχολήθηκαν με διάφορες δραστηριότητες μέσα στην τάξη. Αρχικά,συζήτησαν για τα δικαιώματα των παιδιών,παρακολούθησαν εικόνες για το πώς παίζουν τα παιδιά σε διάφορα μέρη του κόσμου,έγινε ανάγνωση του παραμυθιού"πως παίζουν σε όλο τον κόσμο'',τραγούδησαν σε κύκλο το τραγούδι "αν όλα τα παιδιά της γης",παρακολούθησαν το βιντεάκι "σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής βίας" και τέλος κατασκεύασαν μια σχετική αφίσα για να περάσουν το δικό τους μήνυμα...

 

  • Γ΄ τάξη: Οι μαθητές της Γ' Τάξης τραγούδησαν τραγούδια αφιερωμένα στα παιδιά. Αυτό όμως που τραγουδήθηκε περισσότερο ήταν το: ''Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο''. Στην συνέχεια έφτιαξαν τον δικό τους "φίλο'' και έγραψαν τα δικά τους μηνύματα:

  • Ε' Τάξη: Οι μαθητές της Ε' Τάξης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα του παιδιού συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών των αναπτυγμένων αλλά και των αναπτυσσόμενων χωρών. Η συζήτηση οριοθετήθηκε στους παρακάτω άξονες:

- Βασικά δικαιώματα των παιδιών.

- Προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του κόσμου με έμφαση στα παιδιά του ''Τρίτου κόσμου''.

- Εντοπισμός αιτιών που προκαλούν τα προβλήματα αυτά.

- Προτάσεις για να απολαμβάνουν όλα τα παιδιά του κόσμου τα βασικά διακιώματα τους:  Προστασία από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.

Η συζήτηση ''τροφοδοτήθηκε'' από δύο σχετικά βίντεο που παρακολούθησαν στην τάξη οι μαθητές:

Το πρώτο ( ''ΑctionAid Hellas- Στείλε όλους τους φίλους μου σχολείο 2014'')  αφορά την προσπάθεια οργανώσεων όπως η Action Aid να εντοπίσουν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που προέρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής εστιάζοντας κυρίως στην έλλειψη οργανωμένου εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και την έλλειψη υποδομών για να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση παιδιά με αναπηρίες.

Το δεύτερο βίντεο (Μια Νέα Αρχή - We Are The World) παρουσίαζε την όμορφη προσπάθεια των μαθητών ενός ελληνικού δημοτικού σχολείου να ''ντύσουν'' με ζωγραφιές τους στίχους του τραγουδιού ''Μια νέα αρχή''. Βέβαια στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε και το ''τεχνικό'' κομμάτι του βίντεο εξηγώντας τον τρόπο και τα προγράμματα που μπορούμε να φτιάξουμε τέτοια ηλεκτρονικά αρχεία.